Fityma letapadása vagy fitymaszűkület ??

A phimosis diagnózist a fityma heges szűkületére alkalmazzuk. Fontos elkülöníteni a az ún. sejtes letapadástól.  fityma egyik esetben sem húzható hátra, azonban az egyik egy fiziológiés folyamat a másik pedig gyulladás vagy erőltetett hátrahúzás miatt kialakuló berepedés miatt kialakuló heges szűkület.

A két fogalmat gyakran összekeverik.

 

A fityma letapadása  vagy  Adhaesio praeputii

A fityma belső lemezének a makk felszínéhez való szoros hozzátapadása, amely egy fiziológiás állapot.

A letapadás megszűntetése nem sürgős .

Az újszülött és kisded fitymanyílása éretlen, szűk, tágulásra csak minimálisan képes. Ebben a korban a fityma túlzott hátrahúzása annak berepedésével jár, a kialakuló sugárirányú sebek heggel gyógyulnak.  A heg egy kemény kötőszövet, mely tágulásra képtelen.  

Kezdetben elegendő ( 2 éves korig ), ha a makk csúcsán lévő húgycsőnyílást hozzuk látótérbe a fityma óvatos, kismértékű hátrahúzásával a gyermek esti fürdetése során, amikor a meleg víz hatására  fityma ellazul.  A fityma leválása spontán is elindulhat, amennyiben ez a gyermek 5-6 éves koráig nem történik meg, akkor háziorvosi, szükség esetén gyermeksebészeti segítségre van lehetőség. Ebben az életkorban ambulanciánkon érzéstelenítő krémet használva a fityma letapadásának oldását fájdalommentesen végezzük el.

Fitymaszűkület  vagy  Phimosis

A fitymanyílás szűkülete kialakulhat többszöri gyulladásos állapot, bőrbetegség vagy a fityma korai erőltetett hátrahúzása nyomán.

Gyermeksebészeti szakvizsgálat feladata megállapítani, hogy a fityma tágasságát egy steroidos kenőccsel előreláthatólag  növelhető e, aminek hatása 2 hónap használat után mérhető le. Természetesen ebben az állapotban vizelet ürítési zavar nem állhat fenn.

Amennyiben a vizelet a fitymaszűkület miatt elakad, a fityma felfúvódik, nyílása heges, nem tágulékony, abban az esetben a fityma eltávolítására van szükség, mely előjegyzéssel altatásban történik, melyről bővebben ambulanciánkon kap a szülő felvilágosítást..

Szükség esetén, vallási okokból is végzünk  körülmetélést.

Fitymagyulladás  vagy  Balanitis

Heges, szűk fitymanyílás mellett előfordulhat, hogy a fityma felfúvódik.  A vizelet ilyenkor bepréselődhet a fityma  és a makk közé. A makk felszínéről szabaddá váló, összegyűlő  hámsejtek sokszor fehér színű anyag képében csapzódnak össze, ez a smegma.   Az utóbbi, a benne lévő baktériumok és a vizelet, összekeveredve fitymagyulladást, balanitist okozhatnak.

Hogyan ismerjük fel?

A fityma gyulladásos, fájdalmas, a penisz bőre duzzadt, a vizelet a fájdalom miatt  elakadhat. A fityma nyílásán gennyes váladék, zavaros vizelet ürülhet.

Javasolt háziorvosi vagy gyermeksebészeti szakvizsgálat, a gyulladás megszűntetése. A fitymazsák higított Betadine oldatos öblítése. A gyulladás lezajlása után ismételt gyermeksebészeti vizsgálat a szűkület mértékének megítélésére.

A fityma cystája  vagy Cysta praeputii

Fájdalmatlan, fokozatosan növekedő, általában víztiszta folyadékkal telt képlet. Műtét útján távolítható el.