Vakbélgyulladás meghatározása

A vékony és vastagbél találkozásánál található vakon végződő bélszakasz a vakbél, melynek folytatása a féregnyúlvány. Nyirokszövetet környezeténél nagyobb mennyiségben tartalmaz - úgynevezett „nyirokszerv.”. Gyulladása a gyermekkorban leggyakrabban előforduló akut  hasi megbetegedés.

Lefolyása

A féregnyúlvány belsejében kezdődik a gyulladás leggyakrabban bélsárkő, limfoid hyperplasia idegentest következtében. A   folyamat a nyálkahártya felől terjed  az izomzat felé, gyakran már 6-12 órán belül  a bélfal elhal és átfúródik. A perforatio annál gyakoribb minél fiatalabb a beteg. A betegség folyamatosan előrehaladó, nem állítható meg, antibiotikummal fékezhető, de nem gyógyítható.

Tünetei

A fő jellemzője a hasi fájdalom, hányás és hőemelkedés, láz. Fokozatosan fejlődik ki a jobb hasfél  nyomásérzékenysége és a hasfal izomvédekezése. A hasi lelet lehet megtévesztő, mert a féregnyúlvány lehet a máj alá felcsapott helyzetű, de okozhat vesetáji érzékenységet és kismedencébe lelógó  appendix gyulladása a húgyhólyag irritációja miatt gyakori vizeléssel társulhat. Laborvizsgálatok közül a fehérvérsejtszám és egyéb gyulladásos paraméterek emelkedettsége is kórjelző lehet. Jobb alhasi fájdalomnak egyéb oka is lehet, a beteget nem elegendő egyszer megvizsgálni.

 

Differenciáldiagnózis

Szóba jön a székrekedés, gyomor -bél hurut, petefészektömlő, petefészek, petevezetés csavarodás, praemenstruális   fájdalom, jobboldali  tüdőgyulladás, vesemedence gyulladás,  bél gyulladásos betegsége pl: Chron betegség, és Schonlein –Hennoch  purpura, kizárt sérv, de leggyakrabban előforduló és legfontosabb elkülönítendő kórkép a bélfodorba levő nyirokcsomók megnagyobbodása, ami általában más betegségekhez társul.

Amennyiben a diagnózis bizonytalan a beteget mindenképpen fel kell venni megfigyelésre a kórházba. Csak többszöri fizikális vizsgálattal, ultrahang és laborvizsgálattal, vénásan adott folyadékpótlás mellett, éhgyomri állapotban dönthető el a betegség mikéntje.

Kezelés

  1. Amennyiben a vakbélgyulladás nem igazolódik, a beteg panasza fokozatosan csökken, majd megszűnik, a szájon át adott folyadékot és felépített táplálást tűri, akkor néhány nap múltán hazaengedjük. A betegség kóroka sokszor pontosan nem igazolható, többnyire felsőlégúti infectiót látunk hátterében, a bélfodorban lévő nyirokcsomók megnagyobbodásával.
  2. Amennyiben a vakbélgyulladás nem igazolódik, de a beteg hasi panasza fennáll, akkor gyermekgyógyászati kivizsgálásra lehet szükség.

3 A vakbékgyulladás diagnózisának felállítása egyenlő a sürgős műtét indikációjával. A műtét elvégzése laparascopiával illetve nyílt műtéti úton történhet.

A gyulladás mértéke, bélfali kiterjedése alapján többféle stádiumú vakbégyulladást különböztetünk meg, melyek közül a perforált, kilyukadt féregnyúlvány és a vele együtt járó hashártya gyulladás a legsúlyosabb. Perforatio esetén a hasüreget átöblíthetjük higított fertőtlenítőszeres folyadékkal (Braunol), ritkán a hasüreget draináljuk.

 

A műtét utáni felépülés mindenképpen függ a beteg tápláltságától, egészségügyi állapotától, előzményeitől, kórházi tartózkodás az egyszerűbb esetekben általában 4-6 nap.

A súlyosabb, perforált, hashártyagyulladással járó esetekben a beteg felépülése lassúbb. A műtét utáni időszakban adott infusio, antibiotikus terápia, lázcsillapítás csak lassan építhető le. A kiegészítő, a beteg folyadék forgalmának pontos ellenőrzésére szolgáló húgyhólyag katéter eltávolítása a megfelelő vizeletürítés, a bélműködés átmeneti leállása miatt behelyezett gyomorszonda eltávolítása csak a bélperisztaltika megindulásakor lehetséges. Az antibiotikumokat a peritonitis megszűnéséig adjuk

 

Periappendicularis infiltratum esetén nem végzünk azonnali műtétet, hanem   kombinált antibiotikus kezeléssel kíséreljük meg a gyulladás szanálását. Periappendicularis tályog kialakulása esetén oncotomiát végzünk. Ha sikeres a gyulladás visszafejlesztése a féregnyúlványt  a kezelés után kb  fél évvel távolítjuk el.

Szövődmények

A postoperatív v. peritonitises paralysis, tehát a belek mozgásának leállása, beöntésekkel, bélmozgatókkal kezelhető. Kb a műtét után 8-10 nappal alakulhatnak ki a bélelzáródás tünetei- általában egy vékonybélkacs letapadása, megtöretése miatt. Amennyiben a konzervatív kezelés eredménytelen reoperatióra  kényszerülünk. Későbbi időpontban jelentkező  bélelzáródás esetén a leszorító köteg vaskosabb. Kifejezett hasüregi gyulladás szövődménye lehet  hasüregi tályog-leggyakrabban a hasüreg mélyén a húgyhólyag, végbél közötti területen, a Douglas üreg területén, másodsorban a rekesz alatt.

Chronicus appendicitis

Tulajdonképpen nem létezik, a féregnyulvány gyulladása vagy kifejlődik vagy visszafejlődik-tartósan nem okoz panaszokat. Visszafejlődés után az appendicitis recidivájának lehetősége fenáll.

Primer peritonitis vagy elsődleges hashártyagyulladás

A fertőzés nem a tápcsatorna felől hanem  a vér úton fejlődik ki. Jellemző a magas láz, kifejezett leukocytosis / 20-30 ezer/, diffúz hasi érzékenység, esetleg defense. Lányoknál pneumococcus fertőzés esetén hüvelyi folyás észlelhető. Műtét során általában nyúlós váladék található a hasüregben. Masszív antibiotikus kezelésre / penicillin/ a fertőzés gyógyul.

További kérdés esetén keresse a miskolci Gyermeksebészetet személyesen, telefonon, vagy e-mailben.