Lágyéksérv ( hernia inguinalis )

A sérv a hasfal egy rendellenes (szerzett vagy veleszületett) nyílásán keresztül (sérvkapu) egy vagy több hasüregi szerv (sérvtartalom) előesése a lágyéktáji régióban. A fiúknál a herezacskók, lányok esetében a nagyajkak irányába.

Fiú gyermekeknél  gyakoribb előfordulás észlelhető. Ugyanis a méhen belüli fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, a magzati fejlődés során azonban fokozatosan szállnak le végleges helyük felé. Születéskor fiziológiás esetben már a herezacskóban tapinthatóak. A hasfalon való átlépési pontnál a hasüreget bélelő hashártyát elődomborítják, majd a lágyékcsatornán keresztül jutnak a hasüregen kívülre. A here mögött ily módon kialakult járat (sérvtömlő) záródásának zavarából adódóan a belek, valamint egyéb hasüregi szervek akadálytalanul követhetik a here leszállási útvonalát, kialakítva a lágyéktáji sérvet. A sérvek legfőbb tünete a lágyéktájon, herezacskóban, nagyajkak területén kialakuló fájdalmatlan elődomborodás.

A lágyéktáji sérv minden esetben műtéti megoldást igényel!

Az „egyszerű” sérv esetében a tapintható minden esetben fájdalmatlan sérvtartalom könnyedén, szinte ellenállás nélkül a hasüreg irányába visszahelyezhető. Ezekben, az úgynevezett szövődménymentes esetekben előre tervezetten, bármely életkorban (csecsemőknél - az altatási szövődmények minimalizálása érdekében - a lehetőség szerinti 3 hónapos kort kivárva) elvégezhető a műtét.

A lágyéksérv legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Ekkor a szűk sérvkapu, mintegy gyűrűszerű leszorítást képez a sérvtartalom körül, az ellátó ereket komprimálva, annak vérellátási zavarát okozva. Órákon belül jelentkezhetnek a bélelzáródás, végső esetben bélelhalás tünetei (haspuffadás, kifejezett hasi fájdalom, hányás, véres széklet, akut has). A mielőbbi szakvizsgálat, diagnózisalkotás, szükség szerinti műtéti beavatkozás elengedhetetlen.

Fontos, hogy ne állítson fel öndiagnózist, ne kezelje otthon gyermekét! Minden lágyéktáji hirtelen kialakuló duzzanat, fájdalom, pirosság esetén haladéktalanul jelentkezzen gyermeksebészeti ambulanciánkon!

 

Vízsérv (hydrocele):

A korábban már részletezett, a here leszállásához társulóan kialakult járat részleges záródási zavara miatt, kialakulhat olyan szűkült járat is, melyen át csak a hasüregi vizenyő képes átjutni, így a sérvtömlőt folyadék tölti ki. Ha a járat teljes hosszában nyitott kommunikáló formáról beszélünk, mely esetében szülő arra lesz figyelmes, hogy a nap végére lágyéktájon fájdalmatlan, sokszor herezacskó vékony bőrén át kékesen áttűnő, fájdalmatlan duzzanat jelentkezik gyermekénél, mely reggelre, valamint nyugalomban magától megszűnik. A lágyéksérvvel ellentétben, a vízsérveknél a járat spontán záródása 1-2 éves korig bekövetkezhet, mely a vízsérv gyógyulásához is vezethet, avagy cisztaként lezáródva állandósulhat. Emiatt biztos szakorvosi vélemény után a műtéti beavatkozás csak 1 éves kor után indokolt.