A kórkép leginkább újszülöttek és 3-5 hetes csecsemők körében fordul elő. Fiúknál négyszer gyakoribb. A gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megduzzad, és elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid pyloruscsatornát. Az étel  így nem tud eljutni a vékonybélbe. Ez súlyos állapotot eredményez, amelyet műtéti úton lehet csak kezelni.

Tünetek:

- csaknem minden szopáskor jelentkező sugárhányás. Sokszor már az étkezés alatt vagy közvetlenül utána jelentkezik.  -a csecsemő emiatt éhezik, nyugtalanná síróssá válik.  -az elégtelen táplálkozás miatt kiszáradás kezdődik, súlygyarapodása csökken vagy akár fogyás lép fel.  -a székletek száma csökken.  -a hányások, és a folyadékpótlás hiánya miatt felborul az elektrolit egyensúlya is.  -a csecsemő arckifejezése öreges, aggódó, a homloka ráncolt.  -a vizeletek száma csökken, bőre száraz.

Kivizsgálás:

 -fizikális vizsgálat.

-vér vizsgálat

-Hasi UH vizsgálat

Kezelés:

Mivel a csecsemők rendszerint kiszáradva, és felborult elektrolit és sav-bázis egyensúllyal érkeznek, a műtét előtt a só és vízháztartás infúziós rendezése történik.

A műtét során a szűkületet okozó izmokat hosszanti irányban megnyitjuk a nyálkahártya megkímélése mellett, így a gyomor kiürülése ismét lehetségessé válik.

Szövődménynemtes esetben a  táplálás felépítését követően a súlygyarapodás megindulása után a csecsemő otthonába bocsátható.