Kilenc, jól felszerelt, speciálisan képzett orvosokkal dolgozó osztálya Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc város közel 150 ezer gyermeklakosa számára biztosít fekvõbetegellátási hátteret. Sürgõsségi Betegellátó része, Ambulanciája folyamatosan rendelkezésre áll az életfunkciók stabilizálása, a betegvizsgálat és gyors diagnosztika céljaira. Több mint 20 járóbetegrendelésével és szakambulanciáival az alapellátás számára szakkonzultációs lehetõséget ad, diagnosztikus vizsgálatokat végez, elõsegíti, irányítja a krónikus betegek gondozását.

Évi betegforgalma: 11-13 ezer fekvõ-, valamint 220-250 ezer járóbeteg.

A Gyermekegészségügyi Központ a régióból, valamint az ország más tájairól is fogad speciális ellátást igénylõ betegeket. A funkció között igen sokra értékelt általános csecsemõ- és gyermekgyógyászati ellátáson túl koraszülött, újszülött ellátás, a gyermeksebészeti, gyermekfül-orr-gégészeti, onko-haematológiai, nephrológiai, pulmonológiai, kardiológiai, gasztroenterológiai, endokrin, anyagcserebetegségek, bõrgyógyászati ellátáson át a csontvelõtranszplantációt, vesepótló kezeléseket végzõ, enzimterápiát alkalmazó osztályokon túl a rehabilitációig és az égettek kezeléséig széles skálán nyújt segítséget a hozzá forduló gyermekek számára.

A gyógyítás és az alkalmazott prevenció mellett oktatási feladatokat is ellát (orvosok graduális és postgraduális képzése, egészségügyi fõiskolások, ápolók elméleti és gyakorlati oktatása). A Központban zajló gyógyító-megelõzõ, oktató tevékenység klinikai kutatásokkal egészül ki, melynek bizonyítéka 11 minõsített orvos.

 

A jobb betegellátást és a bent fekvõk kényelmét szolgálja az 46 ágyas hotel szárny, kápolna, játszóház, könyvtár, óvó-pedagógusok, pszichológusok, kórházi védõnõ, valamint a kórházi iskola.

1982 óta az Orvostovábbképzõ Egyetem II. Gyermekgyógyászati tanszéke, 2001-tõl a Debreceni Egyetem és Oktatási Centrum Gyermekegészségügyi Továbbképzõ Intézete a Központon belül mûködik.


Dr.Sólyom Enikõ
GYEK vezetõ fõorvos